Bardzo rzadko piekę, gdyż mój piekarnik baaaardzo lubi przypalać mi spody ciast, babeczek i innych słodkich wypieków.
W tygodniu natknęłam się na przepis owego ciasta i stwierdziłam, że w weekend go stworzę.
Składniki:
250 g cukry trzcinowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady po 100g
szklanka mąki pełnoziarnistej
kostka masła
5 jajek
orzechy laskowe ( według uznania)
Przygotowanie:
Masło wraz z 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W międzyczasie ubijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy.
Gdy czekolada z masłem się rozpuści - odstawiamy, aby się ostudziła.
Do masy z jajek dodajemy mąki i dalej miksujemy.
Dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy ;)
Pół tabliczki czekolady siekamy i dodajemy do masy i mieszamy już całość łyżką.
Opcjonalnie dodajemy orzechy. Całość ponownie musimy wymieszać.
Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut z temperaturą 150 stopni.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto aby ostygło..
Ja pazerna jadłam jeszcze ciepłe ;))
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz