niedziela, 24 listopada 2013

179. Puszysty sernik cynamonowo miodowy

Pewnego razu wybrałam się z koleżanką do kawiarni. Zamówiłyśmy kawę i ciasto... ciasto cynamonowo miodowe. Było pyszne. Postanowiłam zrobić je w domu.
Ogólnie to moja przyjaciółka Olie, która prowadzi ze mną tego bloga jest o wiele lepsza w wypiekach, ale i mnie się zdarzy coś zrobić słodkiego. Rzadko to bywa. Wolę jak mama piecze lub właśnie Olie. ;)

Na zdjęciu może nie wygląda rewelacyjnie,( zgubiłam kawałek spodu) ale smakuje rewelacyjnie. 

Podaję więc przepis...

Składniki:
300ml schłodzonej kremówki
500g serka mascarpone
4-6 łyżek miodu
masło
250g herbatników
cynamon

Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na pył. Ja tego nie uczyniłam, ale na przyszłość już będę wiedziała, że lepiej na pył ;))

Dodać rozpuszczone masło i miód. Wyłożyć na tortownicę i schować do lodówki.

W między czasie ubić kremówkę, dodawać po łyżce mascarpone, ja dodałam jeszcze łyżkę miodu.

Wyłożyć na herbatniki, posypać cynamonem i wstawić do lodówki. ;) 

Prosta, słodka przyjemność.. ;))




6 komentarzy:

  1. Ciasto jest bardzo apetyczne i nawet brak kawałka spodu nie przeszkadza mi w podziwianiu go :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z Dekera :) poszukiwałam tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie :) Mam tylko pytanko, ile dodać tego masła? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjmuje zasade "na oko" :) tak aby przeszly maslem herbatniki

      Usuń
  4. w spodzie od dekera są wyczuwalne przyprawy korzenne, na pewno, nie sam cynamon

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik byl robiony na podobe tego z kawiarni ale slyszalam ze deker tez ma

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...