Pewnego razu wybrałam się z koleżanką do kawiarni. Zamówiłyśmy kawę i ciasto... ciasto cynamonowo miodowe. Było pyszne. Postanowiłam zrobić je w domu.
Ogólnie to moja przyjaciółka Olie, która prowadzi ze mną tego bloga jest o wiele lepsza w wypiekach, ale i mnie się zdarzy coś zrobić słodkiego. Rzadko to bywa. Wolę jak mama piecze lub właśnie Olie. ;)
Na zdjęciu może nie wygląda rewelacyjnie,( zgubiłam kawałek spodu) ale smakuje rewelacyjnie.
Podaję więc przepis...
Składniki:
300ml schłodzonej kremówki
500g serka mascarpone
4-6 łyżek miodu
masło
250g herbatników
cynamon
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na pył. Ja tego nie uczyniłam, ale na przyszłość już będę wiedziała, że lepiej na pył ;))
Dodać rozpuszczone masło i miód. Wyłożyć na tortownicę i schować do lodówki.
W między czasie ubić kremówkę, dodawać po łyżce mascarpone, ja dodałam jeszcze łyżkę miodu.
Wyłożyć na herbatniki, posypać cynamonem i wstawić do lodówki. ;)
Prosta, słodka przyjemność.. ;))
Ciasto jest bardzo apetyczne i nawet brak kawałka spodu nie przeszkadza mi w podziwianiu go :))
OdpowiedzUsuńJak z Dekera :) poszukiwałam tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Mam tylko pytanko, ile dodać tego masła? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzyjmuje zasade "na oko" :) tak aby przeszly maslem herbatniki
Usuńw spodzie od dekera są wyczuwalne przyprawy korzenne, na pewno, nie sam cynamon
OdpowiedzUsuńSernik byl robiony na podobe tego z kawiarni ale slyszalam ze deker tez ma
OdpowiedzUsuń