Szpinakowy bulion z jajkiem i serem.
Z racji tego, że ostatnimi czasy namiętne przeglądam moją książkę z kuchnią włoską i ciągle myślę, co kiedy zrobię, więc nie zastanawiając się dziś dłużej niż chwilę, wymyśliłam, że na obiad będzie coś ze szpinakiem.
Makaron to nie było to, z racji, że mężowi robiłam krem z pomidorów, postanowiłam zrobić zupę. Zupę która wpadła mi w oko jak tylko otworzyłam książkę na "chybił trafił".
Zupa jest bardzo prosta. Ale ma tak zachwycający smak, że gdybym zamówiła ją we włoskiej restauracji pomyślałabym, że jest jakaś skomplikowana w przygotowaniu.
W książce ilość składników na tę zupę podana jest na 6 porcji.
Ja zrobiłam moją tylko na jedną porcję.
A potrzebowałam to mojej porcji: obok podam jak jest w książce.
- garść liści szpinaku : * 700 g liści szpinaku
- spora łyżka masła * 20 g masła
- jedno jajo * 4 jaja
- ząbek czosnku ( opcjonalnie )
- 2 łyżki startego sera żółtego, * 5-6 łyżek startego parmezanu
- dodałam curry i czerwonej papryki * gałka muszkatołowa
- sól i pieprz. * sól i pieprz
- chochelka bulionu * bulion 1 l.
Liście szpinaku, należy pozbawić łodyg i dokładnie opłukać. Mokre liście ugotować. Kiedy zwiotczeją należy je odcedzić i drobno pokroić.
Następnie, sporą łyżkę masła, rozpuścić w rondelku, dodać pokrojony szpinak, wymieszać by masło się dokładnie połączyło ze szpinakiem.
Dodać posiekany ząbek czosnku
Jajko wymieszać z serem pieprzem i solą, dokładnie roztrzepać, dodać do szpinaku z masłem.Wymieszać. Pogotować chwilę, od czas do czasu zamieszać.
Dodając bulion, należy robić to tak szybko jak się da, co by nie zrobiły się gluty ;) Gotować jeszcze chwilkę. Przyprawić, do smaku solą i pieprzem lub co tam jeszcze Wam do niej będzie pasowało.
Podawać z grzankami albo zjadać samą póki gorąca! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz