Macie tak czasami, że przeglądacie jakiś blog i mówicie " Muszę to zrobić" ?
Ja właśnie tak miałam. Przeglądając bloga Bistro mama.
Zaciekawił mnie bardzo ten krem, zwłaszcza, że autorka jest nim zachwycona.
Zastanawiałam się czy i mnie zachwyci.
I zachwycił!
Zachwycił mnie łatwością jego przygotowania.
Smakiem...
Aromatem.
Sami zobaczcie jak łatwo się go robi i przekonajcie się jak cudnie smakuje.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
wyciśnięty sok i starta skórka z 2 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
125 g niesolonego masła
180 g cukru
3 jajka
Sok z pomarańczy i cytryny wyciskamy.
Metalową miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda.
Do miski na parze dajemy masło, cukier, sok z pomarańczy i cytryny oraz otartą skórkę z pomarańczy.
Lekko mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie rozpuści.
Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem i powoli dodajemy do składników na parze.
Cały czas mieszamy, aż krem zgęstnieje. Trwa to mniej więcej ok. 15 minut. ( te 15 to jak cała wieczność, ale warto! ) Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz