Jadłam już ciasto marchewkowe, więc przyszedł czas na ciasto z czerwonej fasoli.
Moja mama, doświadczona kucharka nigdy nie jadła takiego ciasta. Chętnie dokonała degustacji.
Koleżanka zaskoczona- twierdzi, że nie jest przekonana do fasoli. Musi spróbować, bo fasoli w ogóle nie czuć. ;)
W brownie nie ma ani grama mąki, a jego konsystencja jest mokra i miękka oraz baaardzo czekoladowa.
Warto wspomnieć, że indeks glikemiczny fasoli jest średni 40, a 100 gram fasoli zawiera 86 kcal.
Do tego przygotowanie tej czekoladowej rozpusty jest bardzo łatwe.
Składniki, które będą nam potrzebne:
puszka czerwonej fasoli
3 łyżki naturalnego kakao
3 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
100 g cukru trzcinowego
Fasolę odsącz i opłucz z zalewy. Wszystkie wyżej wymienione składniki zmiksuj na gładką masę.
Następnie dodaj: suszone śliwki, pokruszoną gorzką czekoladę ( 50gram), orzechy włoskie/laskowe lub inne składniki za którymi przepadasz. ;))
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30minut.
Nominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy http://smaczy.blogspot.com/2014/04/nomonacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuń