niedziela, 9 grudnia 2012

37. Enchilada wegetariańska

Niedziela dzień lenia, ale jeść trzeba.
Dobrze, że mam wspaniałego pomocnika przy sobie. Chętnie zawsze pomaga mi w przygotowywaniu potraw.
Na pierwsze danie była zupa ogórkowa. Zdjęć brak. Zupy nie umieją pozować.
Jednakże zupa to nie obiad postanowiłam zrobić drugie danie dla moich głodomorków. A może sama dziś jestem głodomorem? ;)
Enchilada to dowód na to,że można najeść się warzywami. I jest o wiele smaczniejsza niż ta z Bio Waya. ;)

Składniki do enchiladas:

  • 4 tortille
  •  żółty ser
  • szpinak mrożony
  • pół dużej cukinii,
  • 2 marchewki,
  • czerwona/ żółta  papryka,
  • garść czerwonej fasoli z puszki,
  • 0,25 puszki kukurydzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczka chili (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
puszka pomidorów krojonych
czosnek
troszkę fasoli
ostra papryka


 Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
 Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. 
  Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.






Smacznego. ;)

Emi Kor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...