Dobrze, że mam wspaniałego pomocnika przy sobie. Chętnie zawsze pomaga mi w przygotowywaniu potraw.
Na pierwsze danie była zupa ogórkowa. Zdjęć brak. Zupy nie umieją pozować.
Jednakże zupa to nie obiad postanowiłam zrobić drugie danie dla moich głodomorków. A może sama dziś jestem głodomorem? ;)
Enchilada to dowód na to,że można najeść się warzywami. I jest o wiele smaczniejsza niż ta z Bio Waya. ;)
Składniki do enchiladas:
- 4 tortille
- żółty ser
- szpinak mrożony
- pół dużej cukinii,
- 2 marchewki,
- czerwona/ żółta papryka,
- garść czerwonej fasoli z puszki,
- 0,25 puszki kukurydzy,
- 2 ząbki czosnku,
- papryczka chili (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
puszka pomidorów krojonych
czosnek
troszkę fasoli
ostra papryka
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu.
Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Smacznego. ;)
Emi Kor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz