środa, 5 grudnia 2012

36. Zapiekany ryż z warzywami i kurczakiem

W ramach zdrowego trybu życia zaprosiłam do swojej kuchni ciemny ryż i warzywa. Obowiązkowo towarzyszyła im pierś z kurczaka.

Składniki: (na 3 porcje)
3 marchewki
 pietruszka
seler
cebula
ząbek czosnku
por
2 woreczki brązowego ryżu
pierś z kurczaka
oliwa do smażenia
pieprz, słodka papryka
2 kostki rosołowe

Przygotowanie:
Gotujemy ryż w bulionie przez 10 minut. Odcedzamy ryż i wykładamy go do naczynia żaroodpornego.
Wszystkie warzywa kroimy.
Kroimy mięso w kosteczkę, podsmażamy na oliwie wraz z cebulą. Dodajemy resztę warzyw i smażymy 5 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zalewamy ryż bulionem, który nam został i wykładamy na wierzch warzywa z kurczakiem. Pieczemy ok.20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...