250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
75 g brązowego cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść słonecznika, rodzynek - i innych bakalii według gustu
W
kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Wymieszać,
wsypać do niej cukier, dodać masło, jajko,
dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, proszek, połamaną mleczną
czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i bakalie.
Wymieszać.
Na
blachę wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy
kolejnymi ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a
ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g
czekolady powtykać w ciastka.
Piec
około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą
delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo
miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz