sobota, 10 listopada 2012

32. Amerykańskie ciasteczka z czekoladą.

Składniki:
250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g) 
 100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
 75 g brązowego cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść słonecznika, rodzynek - i innych bakalii według gustu

W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Wymieszać, wsypać do niej cukier, dodać masło, jajko, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i bakalie. Wymieszać.
Na blachę wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.




Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...