niedziela, 18 listopada 2012

34. Bułeczki drożdżowe z dżemem

Niedziele bywają leniwe. Jednak to jedyny dzień gdy można spotkać cała załogę w mieszkaniu.
Po obiedzie stwierdziliśmy, że coś słodkiego dziś też musi zagościć na naszym stole. 



Składniki:
- 1/4 margaryny (w temp. pokojowej)
- 5 dkg. drożdży
- 0,5 kg mąki
- 2 żółtka (w temp. pokojowej)
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- dowolny dżem
- rozmieszane białko jajka
- brązowy cukier do posypania


Przygotowanie:

 Mleko podgrzewamy na małym ogniu, jednocześnie rozpuszczając w nim margarynę, a następnie odstawiamy do przestygnięcie. Gdy mleko jest lekko ciepłe wszystkie składniki ciasta łączymy w misce i dokładnie zagniatamy (dość długo i intensywnie, ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się ciepłe). Miskę przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie.

Gdy ciasto podwoi objętość należy je jeszcze chwilę mieszać ręką (wyrabiać). Następnie odrywamy spore kawałki ciasta, kształtujemy z nich placki, nakładamy dżem, zawijamy i formujemy bułeczki.

Uformowane ponownie odstawiamy w cieple miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki smarujemy białkiem jajka. Część posypujemy brązowym cukrem  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty ok. 20 - 25 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...