wtorek, 29 stycznia 2013

46. Ciasto marchewkowe

Marchewka Nie od dziś wiadomo jakim jest pysznym i zdrowym warzywem. Chyba nie ma osoby która by nie znała jej wspaniałych właściwości. Można jadać marchew na surowo, jako dodatek do surówki lub samodzielną surówkę, gotowaną, w sałatkach i zupach lub smażoną, duszoną. Z marchwi robi się soki i przeciery.... i Ciasta!
Kiedyś jakby mi ktoś powiedział że z marchewką będę robiła ciasto to bym się zaśmiała i powiedziała że z pietruszką też. A dziś. Jako żona i matka chce dać dzieciom i mężowi to co najlepsze. Zatem zdrowe, domowe ciasto.
Mało roboty duuużo przyjemności ;)

 Składniki :
  • 5 utartych marchewek
  • małe jabłko
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 (2) łyżeczki sody
  • cynamon
Wykończenie :)
  • orzechy włoskie ( można jeszcze dodać migdały )
  • masa krówkowa kakaowa 
 Składniki na ciasto wszystkie dobrze wymieszać. 
Do natłuszczonej blaszki ( tortownicy) i oprószonej bułką tartą przełożyć przygotowaną mieszankę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.
Po wystygnięciu, nakładamy na górę masę  i posypujemy orzechami. Można jeszcze roztopić trochę masy i polać na orzechy.

Smacznego, Olie.

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda pięknie, chętnie skuszę się na ten przepis :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...