czwartek, 31 stycznia 2013

47. Panna Cotta

Co o niej wiemy?
Wiemy że jest to włoski deser i jest bardzo łatwy do zrobienia, baardzo smaczny i kaloryczny.
Ale patrząc na pogodę za oknem chce się wygodnie usiąść na sofie pod kocem, z czymś ciepłym do picia i kalorycznym do jedzenia. ;)

A oto jak łatwo zrobić owe cacko.
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii albo ekstrakt waniliowy
  • 80 g cukru
Najpierw żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić.
W garnuszku zmieszać mleko, śmietankę i waniliowe coś oraz cukier. Mieszając podgrzewać aż rozpuści się cukier i zagotować.
Po zgotowaniu zestawić z ognia i dodać żelatynę. Energicznie mieszać aż cała żelatyna się rozpuści.

Powstałą mieszankę przelać do 4 miseczek i pozostawić do ostygnięcia. Zimne desery wsadzić do lodówki by stężały.  Jakieś 3-4 h. Podobno najlepiej zostawić na całą noc, u nas jednak szybko znikają ;)

Przed podaniem deseru, należy umieścić miseczkę z nim w naczyniu z gorącą wodą, dosłownie na chwilę co ułatwi wysunięcie się panny cotty z naczynia. Wyłożyć na talerzyk.

Podawać z musem owocowym, dżemem, czekoladą, polewami, syropami.. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...