piątek, 27 września 2013

166. Łosoś!




Łosoś to ryba którą u nas w domu jada się bardzo często! 
Ryba którą mój mąż ubóstwia...
To ryba dzięki której mój mąż przekonał się do sushi...
To ryba która doskonale wpływa.. ;)

Łososia można przygotować na wieeele sposobów i w każdej postaci mi smakują... no pomijając któregoś razu jadłam w jakiś lokalu w panierce dziwnej wyglądał jak dewolaj! 
Ale do rzeczy...

Ten łosoś tak przygotowany doskonale pasuje do kanapek, do sałatek i do sushi! :)

Przepis na niego dał mi mój tato!

Dziękuję Ci tatko! <3

A więc potrzebujemy :

  • duży kawałek świeżego łososia.( albo dwa ) może być ze skórą albo bez...  ( ja użyłam jednego dużego i przekroiłam go na pół )
  • cytrynę
  • 2 czerwone cebule
  • gruboziarnista sól morska
  • pęczek koperku
  • kieliszek wódki

1. Cebulę kroimy w cieknie plastry.











2. Nacieramy łososia solą.

 3. Układamy na łososia cebulę.











4. Posypujemy posiekanym 
koperkiem. 










5. Całość skrapiamy cytryną.


6. Następnie polewamy kieliszkiem wódki.

7. Nakładamy drugą połowę łososia i ciasno zawijamy go w folię spożywczą. Umieszczamy w jakimś naczyniu ( najlepiej żaroodpornym)
obciążamy czymś naszego łososia ( na moim leży karton mleka ;) )

I cierpliwie czekamy jakieś 12 h. 

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. tak to prawda! było kilka tak ładnych, że ciężko było się zdecydować ;)

      Usuń
  2. smacznie i prosto! czyli tak jak lubię najbardziej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam tego sposobu, brzmi ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowicie wygląda, ja zazwyczaj używam w kuchni wędzonego łososia ze suempolu, bo najłatwiej go dostać, a świeży jest trudniej dostępny, ale chyba się skuszę :DD

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...