Na szczęście zupy można robić na wywarze czysto warzywnym i są równie pyszne jak te na mięsie...
Przepis dostałam od pewnej szkockiej Pani Domu, która gotuję ową zupę w lokalu serwującym właśnie wegetariańskie jedzenie. :)
Trochę zmodyfikowałam .
Zupa jest mega prosta, mega sycąca i mega pyszna !
- 250 g czerwonej soczewicy
- 2 cebule nie muszą być duże
- czosnek ( kto ile chce )
- łyżka masła
- mrożona marchewka ( dodałam jeszcze inne warzywa, bo mam swoją własna mrożoną włoszczyznę )
- kostka rosołowa ( jak ktoś nie chce nie musi dodawać )
- przyprawy : pieprz, sól, curry, czerwona papryka ostra, bazylia, oregano...
- pomidory z puszki
- 2 łyżki ketchupu
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle, dodać warzywka i zalać wodą, dodając kostkę rosołową ( albo nie ) dorzucić przyprawy, dodać pomidory i ketchup. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksować na krem.
Do gotującej się zupy dodać soczewicę, pilnując by się nie przypaliła, mieszając.
I gotowe. Można dodać jeszcze mleczka kokosowego ( to z polecenia koleżanki ) ja nie dodawałam.
Najlepsza !
Idealna na rozgrzanie po zimowych szaleństwach na śniegu!
też ostatnio gościła u mnie :) mniam :)
OdpowiedzUsuń