niedziela, 3 lutego 2013

49. Makaron z wędzonym łososiem i mascarpone

Każdy z Nas na pewno umie ugotować makaron. Jednak nie do końca jest to taka banalna rzecz.
Woda do której wrzucamy makaron powinna mieć 100 stopni
Musi mocno "bulgotać".

Makaron zawsze podajemy al dente. Jest zdrowszy. Nie może być zbyt miękki, ani za twardy. Do wody dodajemy szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Po ugotowaniu makaron powinien trochę poleżeć. 

W między czasie przygotowujemy szybki sos do makaronu.

Składniki:
wędzony łosoś
serek mascarpone
4 orzechy włoskie
skórka z cytryny
sól i pieprz



Na patelni z rozgrzaną oliwa z oliwek wykładam rozdrobnione orzechy( uważajcie aby się nie spaliły ;)) dodajemy plasterki łososia, po chwili startą skórkę cytryny. Gdy łosoś zmieni kolor na bladoróżowy dodajemy mascarpone. Przyprawiam do smaku. Możemy dodać do farszu od razu makaron. Gdy już nasze danie jest na talerzu okładamy je porcją sałat lub podajemy w osobnym naczyniu z plasterkiem cytryny.




1 komentarz:

  1. Z tego co wiem (od rodowitego Włocha-kucharza), do wody na makaron absolutnie nie dodajemy oliwy z oliwek!! Jedynie sól. Oliwa z oliwek może rzeczywiście spowoduje,że makaron nie będzie się sklejał,ale powoduje również,że makaron traci na smaku i nie wchłania sosu. Między innymi dlatego makaron gotuje się al dente. Żeby doszedł w sosie :)Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...