czwartek, 21 lutego 2013

55. Tarta warzywna z szynką

Wczorajsze popołudnie z Emi, zaowocowało - chociaż owoców było mało ;) - tym, że jako jedno z postanowień ( wcale nie noworocznych ) może postanowień na wiosnę, jest takie... OGRANICZYĆ SŁODYCZE DO MINIMUM. Co za tym idzie? W moim przypadku muszę ograniczyć się do pieczenia słodkości tylko w jeden dzień w tygodniu. Będzie to słodka niedziela.

Zatem.. zamiast słodkiej tarty na kolację zrobiłyśmy tartę z warzywami i szynką.

Genialna!

Tarta.
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • trochę soli, pieprzu, może być curry czy inne przyprawy pasujące np. do pizzy ;)
Farsz.
  • 300 g brokułów
  • kilka plasterów szynki
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • czerwona fasola ( mała puszka wystarczy )
  • kukurydza ( mała puszka )
  • pieprz i sól
Wyrabiamy ciasto na tartę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Ugniecione ciasto zawinąć w folię i wsadzić na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawić na 200 st. 

W między czasie, ugotować brokuła, podzielić go na kawałki, pomidory sparzyć wrzątkiem i pokroić w małe cząstki następnie pokroić szynkę,

Schłodzone ciasto wyłożyć na formę do tarty. Ciasto potraktować w kilku miejscach widelcem. Podpiekać 15 minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy brokuły, pomidory,fasole i kukurydzę oraz szynkę.


Przed wsadzeniem do piekarnika polewamy wszystko rozkłóconymi jajkami z odrobiną soli i posypujemy serem.

Piec 20 minut. ;)


Podawać z sosem czosnkowym. ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...