piątek, 8 lutego 2013

50. Beza i owoce!

Podczas wczorajszego przygotowywania faworków zostały białka jajek więc trzeba było jakoś je wykorzystać.
Zatem BEZA.!
A żeby nie było nudno z samą bezą to połączyłam deser z wiśniami z babcinej spiżarki.

Deser występuje pod nazwą Biała Pavlova.
Zmodyfikowałam trochę go dodając kisiel.

Potrzebujemy:
  •  5 białek
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru.
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • wiśnie ( ale mogą być też inne owoce )
  •  Kisiel " Słodki kubek" wiśniowy
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukru i pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i ocet
Białka będą ubite kiedy przychylając naczynie nie wypadną na podłogę ;)

Masę przełożyć do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni . Całkowity czas pieczenia bezy to 1,5 h. Nie otwierając drzwiczek piekarnika co by nie opadła. Kiedy się upiecze należy ją studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ostudzoną beze wyciągamy z formy i ściągamy papier do pieczenia.
Nakładamy ubitą śmietankę 30 %. Na to wykładamy wiśnie i na to kisiel.

Gotowe.!





1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie :) i te owoce z babcinej spiżarki , mnam,mnam,mnam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...