Zatem BEZA.!
A żeby nie było nudno z samą bezą to połączyłam deser z wiśniami z babcinej spiżarki.
Deser występuje pod nazwą Biała Pavlova.
Zmodyfikowałam trochę go dodając kisiel.
Potrzebujemy:
- 5 białek
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
- 3/4 szklanki drobnego cukru.
- 500 ml śmietanki 30 %
- wiśnie ( ale mogą być też inne owoce )
- Kisiel " Słodki kubek" wiśniowy
Białka będą ubite kiedy przychylając naczynie nie wypadną na podłogę ;)
Masę przełożyć do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni . Całkowity czas pieczenia bezy to 1,5 h. Nie otwierając drzwiczek piekarnika co by nie opadła. Kiedy się upiecze należy ją studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ostudzoną beze wyciągamy z formy i ściągamy papier do pieczenia.
Nakładamy ubitą śmietankę 30 %. Na to wykładamy wiśnie i na to kisiel.
Gotowe.!
Wygląda apetycznie :) i te owoce z babcinej spiżarki , mnam,mnam,mnam :D
OdpowiedzUsuń