czwartek, 14 lutego 2013

52. Ryż z jabłkami...

Prostota tego dania powoduje, że zapominamy o nim zupełnia, a przypomina nam się wtedy kiedy zastanawiamy się co zrobić na obiad patrząc na jabłka. 
Wtedy szybko w myśli robimy listę potrzebnych składników. Okazuje się, że niemal zawsze wszystko jest. Wystarczy mieć "smaka" na coś delikatnego, subtelnego... 

Czy w swojej kuchni macie;
* 2 torebki brązowego ryżu ( może być też biały )
* 5 jabłek
* cynamon 
* cukier 
* słodką śmietankę
* masło ?

Jeśli tak to cała filozofia polega na ugotowaniu ryżu, połączeniu go z potartymi jabłkami wymieszanymi z cynamonem i cukrem.
Przełożeniu tego do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i ułożeniu na mieszance - płatków masła, wstawić do piekarnika na 20 minut. temp. 160 st.

Całość podawać ze słodką śmietanką, można ją zagotować z cukrem waniliowym.
 A doskonałym wykończeniem będzie odrobina kremu czekoladowo-orzechowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...