Prostota tego dania powoduje, że zapominamy o nim zupełnia, a przypomina nam się wtedy kiedy zastanawiamy się co zrobić na obiad patrząc na jabłka.
Wtedy szybko w myśli robimy listę potrzebnych składników. Okazuje się, że niemal zawsze wszystko jest. Wystarczy mieć "smaka" na coś delikatnego, subtelnego...
Czy w swojej kuchni macie;
* 2 torebki brązowego ryżu ( może być też biały )
* 5 jabłek
* cynamon
* cukier
* słodką śmietankę
* masło ?
Jeśli tak to cała filozofia polega na ugotowaniu ryżu, połączeniu go z potartymi jabłkami wymieszanymi z cynamonem i cukrem.
Przełożeniu tego do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i ułożeniu na mieszance - płatków masła, wstawić do piekarnika na 20 minut. temp. 160 st.
Całość podawać ze słodką śmietanką, można ją zagotować z cukrem waniliowym.
A doskonałym wykończeniem będzie odrobina kremu czekoladowo-orzechowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz