środa, 27 lutego 2013

57. Zupa pomidorowa - krem.

Co prawda dniem zupy pomidorowej jest czwartek, a dziś środa, jednak może owa zupa będzie dla kogoś inspiracją na jutrzejszy obiad ;)

Składniki :

  • mała cebulka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 500 g przecieru pomidorowego ( ! Nie koncentratu! )
  • 400 ml wody ( albo bulionu )
  • trochę oliwy do smażenia
  • bazylia, oregano ( dodaję suszone )
  • pieprz sól, cukier
  • śmietanka 30 %
Cebulkę  posiekać w małe kawałeczki i podsmażyć na oliwie - 6-10 minut. ( robię to od razu w tym garnku co gotuję zupę ;) ) Następnie dodać czosnek i dusić razem z cebulką przez 5 minut.
Dodać pomidory, przecier, wodę/bulion, przyprawić solą  i pieprzem, dodać bazylię i oregano ( według własnego gustu ) oraz 2 łyżeczki cukru.
Całość gotować ok 30 minut.
Podawać z kleksem słodkiej śmietanki.

Jako dodatek można dodać sera pleśniowego albo szynki. ( w wersji nie wegetariańskiej ;))
Idealna do zupy jest bagietka czosnkowa.


A gdyby było mało...

Polecam pyszną sałatkę!

http://emiolecooking.blogspot.com/2013/02/58-saatka-z-kurczakiem-na-parze-i.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...