środa, 19 czerwca 2013

134. Krokiety ( kotlety) ryżowe w sosie pomidorowym


Kolejny raz, przepis z mojej włoskiej książki, kolejny wyśmienity przepis z mojej włoskiej książki. 

( pisząc tego posta zajadam się frytkami. ) 

Ten krokieto-kotlet  ( :-) ) to świetny pomysł na napełnienie dziecięcych brzuszków. Serio. Dzieciaki zjadały tak szybko i wszystko na raz, nie wybierając wędliny ani sera ani nie oddzielali ryżu od panierki ... Jedli jak leci. 
Danie łatwe. Bardzo łatwe nawet śmiem stwierdzić, jednak trochę pracochłonne. Ale zapewniam, że będziecie zadowoleni.
Można je podać nawet jako zimną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi ;)
Przygotowuje się je z przygotowanego wcześniej białego risotto.

Do białego risotto potrzebujemy :

  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 115 g niesolonego masła
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 500 g ryżu do risotto
  • pieprz i sól
Rozpuszczamy połowę masła, Dodać cebulę, smażyć przez 10 minut. Ma być miękka i złocista ale nie brązowa.
Dodajemy ryż i mieszamy aż cały pokryje się masłem. Podgrzewamy, Ryż ma zacząć skwierczeć. 
Dodajemy bulion po dużej chochli, Mieszamy by każda porcja bulionu została wchłonięta.
Cały czas ryż powinien być na granicy wrzenia jednak nie można dopuscić do tego by się przypalił czy przesuszył. 
Dodajemy kolejny maslo, 
Przykrywamy, żeby sobie doszło. 


Suppli : ( w książce podano, że nazywają się te krokiety tak, ponieważ ciągnący się ser mozzarella, wygląda jak rozciągnięte od słupa do słupa przewody telefoniczne - stąd też nazwa : suppli al telefono )



  • 500 g białego risotto 
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 100 g mozzarelli, pokrojonej w kosteczki
  • 2 plastry szynki 
  • bułka tarta
  • oliwa albo olej do smażenia. 
  • sól
W risotto dodajemy lekko ubite jaja i starty parmezan, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie można zrobić sos pomidorowy.
Kiedy będzie już zimne, nabieramy mieszankę risotto na dużo łyżkę i zimnymi dłońmi nadajemy jej kształt jajka. Palcem zróbmy małe wgłębienie ( od góry "jajka" ) i wsadzamy mozzarellę i szynkę, zalepiamy dziurę i formujemy jeszcze lekko spłaszczając. 
I tak każdą porcję.
Następnie obtaczamy je w bułce tartej.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę smażymy po 3-4 krokiety  przez 4-5 minut, aż nabiorą koloru. 
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Posypujemy solą i podajemy od razu ciepłym sosem pomidorowym.

U nas była jeszcze sałatka z pekinki ogórka i rzodkiewki :)
Sos pomidorowy:
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 800 g pomidorów, świeżych obranych i grubo pokrojonych lub z puszki
  • sól
Przygotowanie dodu pomidorowego jest banalnie proste. 
W patelni należy podgrzać oliwę, tak aby zaczęła dymić. Dodać czosnek, oregano i pomidory. 
Aby osiągnać skoncentrowany niemal karmelowy smak, pomidory powinny smażyć się w płytkim naczyniu na bardzo dużym ogniu. Smażymy je tak 5-8 minut. Dodać doli i potraktowac blenderem. Odstawić.






SMACZNEGO!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...