niedziela, 3 marca 2013

61. Tort Ferrero Rocher.

I oto ON!

Posmakowałam tego tortu u koleżanki, ona zaś wyszukała go w internecie...
wiem,że przepis pochodzi z bloga mniam....mniam...
. Nie jest moim autorstwem.Nie mam ręki do biszkoptów ;]
Mimo, że z biszkoptem trochę problemów miałam.. nie wyrósł jak trzeba.. i musiałam piec drugi..

Owy tort dopisuje do listy moich ulubionych słodkości :)

Teraz zrobiłam go ja.. dla męża mojego. :) I zachwycił gości i solenizanta też :)


Składniki na biszkopt :
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 20 dkg mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica 22cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30-35 minut- do suchego patyczka.

Składniki na masę:

  • 1 kostka masła 200 g
  • 2 czekolady gorzkie
  • 5 kopiastch łyżek nutelli
  • 4 wafelki orzechowe „Góralki”- koniecznie orzechowe


Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy i miksujemy z masłem oraz nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki. Połowę masy wykładamy na jeden orzechowy blat, przykrywamy drugim ciastem i wykładamy resztę masy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...