poniedziałek, 18 marca 2013

68. Kurczak z brzoskwinią

Połączenie mięsa i owoców to jedno z lepszych połączeń w moim kulinarnym świecie.
Jeszcze jak do tego wszystkiego dochodzi przyprawa curry i czosnek!

Było połączenie kurczaka z gruszką, teraz z brzoskwinią. Jeszcze z domu rodzinnego pamiętam ananasa z kurczakiem. 
Co by nie było z owoców i kurczak to LUBIE TO!

Obiad do przygotowania bardzo szybki i prosty! 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 połówki brzoskwiń w zalewie
  • makaron pełnoziarnisty
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka curry ( albo wiecej jak to woli dałam wiecej... ale łyżeczka w zupełności wystarczy )
  • szczypta soli i pieprzu
  • przyprawa do kurczaka
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
Pierś pokroić w małe kawałki przyprawić ulubioną przyprawą do drobiu. 
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać do tego pierś. Chwilę podsmażyć, dodać do tego pokrojone w kostkę brzoskwinie. Dodać odrobinę może jakieś 20-30 ml zalewy z brzoskwiń poddusić to wszystko razem. Następnie dodać curry, ostrą paprykę, sól i pieprz. 
Zalać całość jogurtem naturalnym i jeszcze trochę potrzymać na patelni. Podawać z pełnoziarnistym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...