piątek, 1 marca 2013

59. Rafaello na krakersach

Dziś, nie niedziela i wcale nie dzień ze słodkościami - bynajmniej u mnie..
Ale może ktoś ma ochotę przygotować ciasto na weekend...
Od razu "mówię" przekrój ciasta będzie jutro... :)

Raz, że ciasto musi posiedzieć trochę w lodówce, a dwa, że to w sumie ciasto na jutro..
A, że jutro spodziewam się nalotu gości więc daje przepis już dziś, by jutro wpaść między smażeniem klopsów a nadziewaniem jajek majonezem i wstawić zdjęcie ciasta ;)

Jutro też będzie TORT!


Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki masła
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 paczki krakersów 
  • 1 szklanka cukru + ok 2 łyżek do posypki
  • 2 cukry waniliowe
  • po 6 płaskich łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
Na początku robimy budyń.
Od litra  należy odlać 3/4 szklanki mleka i rozmieszać w nim cukier, cukier waniliowy i obie mąki.
Pozostałe mleko zagotować i dodać powstałą mieszankę, ciągle mieszając ugotować budyń. Pozostawić do ostygnięcia.

Miękką margarynę utrzeć mikserem i dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na końcu dodać 200 g wiórek kokosowych oraz migdałów i delikatnie wymieszać.

Na blaszkę ( prostokątną ) rozłożyć krakersy na to wyłożyć przygotowaną masę, następnie kolejną warstwę z krakersów i zaś masę... i jeszcze raz krakersy i jeszcze raz masę..

Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać ok. dwóch łyżek cukru, 1 cukier waniliowy i 100 g wiórek. Smażyć aż wiórki nabiorą złotego koloru.

Posypać wierzch ciasta.
Wstawić do lodówki na kilka godzin. ( najlepiej smakuje na dzień po przygotowaniu ;) )




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...