wtorek, 12 marca 2013

63. Krem z zielonego groszku

Idzie wiosna ( chociaż za oknem tego nie widać ) i powolutku zaczyna się sezon na nowalijki. Mhhm..
O ile świeże owoce są chętnie jedzone przez dzieci ( i dorosłych też ) to na rozmowach o "dzieciowym" i "nie dzieciowym"  jedzeniu warzyw można by był spędzić kilka godzin.
Ja już przy porannej kawie myślę co zrobię na obiad, by było zdrowo i by dzieci i dorośli chętnie zjedli. I oto jest ;)
Wszystkie zupy krem to świetny sposób na to by dostarczyć sobie i dzieciom tego co najlepsze z warzyw. Bez grzebania w talerzu i odkładania tego czego się nie lubi :)

Szybko, jak przy marchewkowej zupie.
  • 2 pałki kurczaka
  • duża marchewka albo dwie
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  •  opakowanie groszku zielonego mrożonego
  • przyprawy ( sól, pieprz/ i lub inna przyprawa którą dodajecie do zup )
  • śmietana 30 %
Gotujemy rosołek na kurczaku. Z pietruszką, marchewką, ziemniakami i selerem. Doprawiamy do smaku. Dodać posiekany czosnek.
Kiedy warzywa będą miękkie a mięso ugotowane, dodajemy groszek. Zagotować chwilę.
Odcedzić warzywa a rosół przelać do innego naczynia. W garnku blenderować warzywa dodając po trochu wywaru, aż uzyskamy- odpowiednią według własnego gustu - gęstość kremu ;)

Podawać z kleksem słodkiej śmietanki. Doskonale smakuje z grzankami lub bagietką czosnkową .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...