sobota, 16 marca 2013

67. Placki z jabłkami

Chociaż do prawdziwych amerykańskich placków - pancakes, moim trochę brakuje ( może nie smakowo a wyglądem ) chociaż robię je w sumie tak samo. Jednak mi wychodzą mniej pulchne. Może za sprawą tego, że nie dodaję sody, a proszku do pieczenia dodaję łyżeczkę... 

To zapewniam , że nasze POLSKIE placki z jabłkami są o wiele smaczniejsze? Czyż nie? :)

Robi się je ekspresowo, jak zresztą prawie wszystko co robię ostatnimi czasy, zwłaszcza kiedy dzieci są TERAZ głodne i nie mogą czekać na ZARAZ BĘDĄ. ;)

Do placków potrzebujemy:

  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • mleko ( niestety wlewałam "na oko" - ale konsystencja ma być trochę gęstsza niż na naleśniki)
  •  3 utarte jabłka.
  •  pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nakładamy dużą łyżką na rozgrzaną patelnie.

Powinno się smażyć na suchej rozgrzanej patelni, jednak jak ktoś boi się o przypalanie  to odrobina tłuszczu nikomu nie zaszkodzi :)

Pierwszy z góry placek wygląda jak przypalony.. jednak to tylko światło jakoś niekorzystnie na niego pada :)
SMACZNEGO !
 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...