Rzadko kiedy sięgam po przepisy z kuchni hiszpańskiej. Trzeba próbować dań z różnych zakątków Europy i świata. ;) Tak, więc tortilla .. pomyśłałam, że będzie na placku pszennym, a tu ziemniaki się pojawiły.. Ciekawe połączenie szpinaku z ziemniakami.
Tortilla jest smaczna i syta. Coś dla fanów szpinaku. ;)
Składniki:
3 ziemniaki pokrojone w cienkie talarki
2 łyżki śmietany 18%
ząbek czosnku + 100-150 g szpinaku
80 g sera feta
starty żólty ser do posypania lub mozarella
szczypiorek
3 jajka
sól,pieprz
Przygotowanie:
1.Ziemniaki podsmażyć na patelni aż będą miękkie. Odłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć szpinak z czosnkiem. Gdy zmięknie zdjąć z patelni i dodać do ziemniaków.
2. Do miski wbić 3 jajka. Roztrzepać widelcem. Przyprawić do smaku według uznania. Dodać śmietanę, fetę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie całość wymieszać.
3. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać masę. Smaż tortillę pod przykryciem 8 minut. Od czasu do czasu poruszaj patelnią, aby masa surowa spłynęła na dno. Gdy jajko się zetnie , a spód będzie już zrumieniony przykryj patelnię talerzem i odwróć do góry dnem. Wyłóż tortillę na talerz i z powrotem na patelnię tak , aby zewnętrzna strona było pod spodem. Posyp startym serem, przykryj przykrywką. Odstaw na kilka minut (już na wyłączonym gazie) aż ser się rozpuści. Zsuń na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem. ;)
Uwielbiam połączenie szpinaku, czosnku i fety(choć wolę ser bałkański z lidla, jest mniej słony), do tego ziemniaki, jajka i szczypiorek, zapowiada się naprawdę pysznie:)
OdpowiedzUsuń