Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Wszystkiego kolorowego!
Smacznego jaja i wesołego dyngusa ;)
W tym roku lejemy się ciepłą wodą i to tylko siedząc w wannie !
A po tym zaraz ciepły kocyk, kawa i smakołyki. :)
Olie i rodzinka! ;*
Po nieprzespanej nocy dzień spędzam w kuchni. Pewnie nie tylko ja piłam kawę z rana myśląc od czego by tu zacząć. I zaczęłam od mazurka. Podejście nr 2.
Wczoraj jednego upiekłam ( miał być dwuwarstwowy.. ) tylko, że nie wyszedł taki jakbym chciała i został zjedzony przez męża.
No to pomalowałam jajka... by poczuć te święta jeszcze bardziej.
Kurczaczki zrobił mój syn w przedszkolu, słodkie są prawda? <3
Więc dziś z rana zabrałam się za robienie kolejnego już nie dwuwarstwowego.
I mimo tego, że ciasto na mazurka w sumie nie różni się niczym innym niż tradycyjne ciasto kruche to pochłonęło o wiele więcej mojego czasu niż kruche. Hm.. ciekawe dlaczego, może dlatego, że Mazurek na święta, wypiek jakby nie patrzeć wykwintny?
Moje proporcje na tego mazurka to:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany 18 %.
Ciasta wychodzi dużo więc spokojnie zostanie jeszcze na jakieś ozdoby ;)
Na wystudzone ciasto nałożyłam marmoladę i masę kajmakową ;)
Jutro będzie babka cytrynowa.
Dziś jeszcze przygotowałam schab na jutrzejszy obiad. Będzie ze śliwką.
Podam go z ziemniakami z koperkiem i ziemniakami z musztardą francuską i masłem oraz z mieszanką sałat.
Przepis znalazłam kiedyś i wypróbowałam wcześniej: http://kuchniadoroty.blogspot.com/
Póki co jest w toku przygotowań, całość będzie jutro...
Ale może ktoś jeszcze nie ma pomysłu na obiad u zrobi też schab.
- kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- majeranek
- 5 ząbków czosnku
- czerwona papryka
- suszone śliwki węgierki
- 2 łyżki masła
Wciskać w mięso śliwki.
Następnie nacieramy mięso czosnkiem tartym na tarce, później solą, pieprzem, papryką i na końcu majerankiem.
Ostawiamy na kilka godzin ( albo na całą noc ) mięso w chłodne mięso.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. godzinę. W rękawie do pieczenia, zamkniętym z obu stron. Na mięsie układamy masło.
Po upieczeniu jeszcze 20 minut schab zostaje w piekarniku ( w wyłączonym :) ) zamkniętym i cały czas w rękawie.
W trakcie robienia jest jeszcze żurek... :)
Zatem do jutra.. :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz