Na obiad najczęściej jadam makaron z różnymi dodatkami. Był już szpinak, był łosoś. Dziś ich połączenie oraz dodatkowo ricotta. Z reguły używałam serka mascarpone. Ricotta jest delikatna. Doskonale nadaje się do sosów, ciast, deserów. Na pewno będzie częściej dodatkiem do moich dań.
Zielono na talerzu. Szkoda , że za oknem śnieg.
Składniki na 4 porcje:
150g wędzonego łososia
opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
opakowanie serka ricotta
makaron pełnoziarnisty
cytryna
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować tak jak na opakowaniu. Zamrożony szpinak wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Gdy będzie już miękki dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać łososia pokrojonego w kostkę. Sok z połowy cytryny wycisnąć, lub zetrzeć na tarce skórkę i dodać do dania. Na koniec dodać ricottę, mieszać aż się rozpuści i utworzy się jednolita konsystencja.
Wyłożyć makaron na talerz, potem sos lub wymieszać razem całość. Przyozdobić resztą łososia.
Smacznego. ;)
Poziom wykonania : łatwy
Pycha, wczoraj robiłam identyczny, tylko bez łososia!
OdpowiedzUsuń