niedziela, 24 marca 2013

71. Makaron ze szpinakiem i łososiem

Na obiad najczęściej jadam makaron z różnymi dodatkami. Był już szpinak, był łosoś. Dziś ich połączenie oraz dodatkowo ricotta. Z reguły używałam serka  mascarpone. Ricotta jest delikatna. Doskonale nadaje się do sosów, ciast, deserów. Na pewno będzie częściej dodatkiem do moich dań.

Zielono na talerzu. Szkoda , że za oknem śnieg. 

Składniki na 4 porcje:
150g wędzonego łososia
opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
opakowanie serka  ricotta
makaron pełnoziarnisty
cytryna
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować tak jak na opakowaniu. Zamrożony szpinak wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Gdy będzie już miękki dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać łososia pokrojonego w kostkę. Sok z połowy cytryny wycisnąć, lub zetrzeć na tarce skórkę i dodać do dania. Na koniec dodać ricottę, mieszać aż się rozpuści i utworzy się jednolita konsystencja.

Wyłożyć makaron na talerz, potem sos lub wymieszać razem całość. Przyozdobić resztą łososia.
Smacznego. ;)




Poziom wykonania : łatwy

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...