piątek, 19 kwietnia 2013

89. Kurczak z pieczarkami w sosie pomidorowo śmietanowym

Makaron , pomidory, śmietana , kurczak i pieczarki... całkiem smaczne połączenie..
Jednakże przypomina mi trochę smak zupy pomidorowej. Dlatego też na przyszłość dodam mniej koncentratu pomidorowego i zdecydowanie więcej papryki i czosnku.

Składniki na 4 porcje :
podwójna pierś z kurczaka
makaron
kubeczek śmietany
2 puszki pomidorów
2- 3 łyżki koncentratu wystarczy
3-4 ząbki czosnku
3 cebule
papryka słodka, bazylia, oregano
garść pieczarek

Przygotowanie:
Pokrojoną i przyprawioną pierś usmażyć z cebulą  pokrojoną w piórka. Śmietanę wymieszać z koncentratem i pomidorami  z puszki. Dodać przyprawy.
Do usmażonego kurczaka dodać pokrojone w talarki pieczarki. Potem dodać sos. Zagotować.
Podawać z makaronem.

Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 40 min



Pieczarkowy Tydzień 2013

1 komentarz:

  1. Bardzo zacny makaronik, w moim wczorajszym cannelloni też był sos pomidorowo-paprykowy - on znakomicie pasuje do pieczarek i makaronu. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...