środa, 24 kwietnia 2013

94. Mrożony tort bezowo - truskawkowy

To właśnie o niego pytał mój mąż. 
Czy potrafię zrobić, czy będzie taki przekładany, truskawkowy! Jasne, że będzie!

Wzięłam się do roboty. I chociaż tort trochę czasochłonny jest - pieczenie bezy. To warty tego. ;)
Najlepiej robić późnym popołudniem by się wyrobić nim się człowiek zechce położyć spać. 
Tort musi posiedzieć w zamrażalniku, najlepiej przez noc. 

Noc minęła już, więc tort wyciągnięty i posmakowany! 
Jest wyśmienity. 
Idealny na letnie ( póki co wiosenne ) dni...

W wykonaniu łatwy
Wystarczy z :

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczek soku z cytryny 
  • 2 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypty soli
Ubić białka, dodając najpierw szczyptę soli, później stopniowo dodawać cukier, kolejno sok z cytryny i mąkę. 
Na arkuszach papieru do pieczenia, ułożonego na dużych blaszkach, odrysować talerz o średnicy 22 cm. Powinny być 4 blaty bezowe. Jeśli się nie zmieszczą dwa kółka na jednej blaszce to niech na jednej będzie jedno koło. 
Wtedy składniki rozdzielić na połowę. Najpierw przygotować białka na dwie bezy. A po upieczeniu tych dwóch przygotować kolejne dwa z pozostałych składników. W środek kół nakładać ubite białka. 

Piec w piekarniku w temp. 150 st. włączając termoobieg by piec dwie bezy na dwóch blaszkach na raz. 
Piec 50 minut. Ostudzić, zostawiając w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. 

Kiedy bezy są gotowe, należy zabrać się za sos truskawkowy.

Sos truskawkowy:

  • truskawki ( użyłam coś koło 500 g. )
  • pół szklanki cukru pudru
Wszystko razem blenderować. 

No i krem do przekładania. 
Krem to nic innego jak śmietanka 30 % i serek mascarpone oraz cukier puder. 
Śmietankę ubić dodając cukier puder ( kto ile uważa za słuszne :) ) Kiedy śmietanka będzie ubita dodać serek i dokładnie wymieszać.

Blaszkę tortową wyłożyć folią aluminiową ( u mnie była ta do pieczenia , aluminiowa się skończyła. )
Włożyć pierwszą bezę.
Na nią  wyłożyć trochę kremu śmietanowego, na to sos truskawkowy, kolejna beza, kolejny krem i sos. I zaś beza-krem-sos, i beza i krem! :) 

Zakryć tort folią i umieścić na noc w zamrażalniku. 










3 komentarze:

  1. przepysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę wysłać na mój adres taki torcik! MNIAM! :)

    Fiol-lil:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszny. ;) Kawałek już leci ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...