Czy potrafię zrobić, czy będzie taki przekładany, truskawkowy! Jasne, że będzie!
Wzięłam się do roboty. I chociaż tort trochę czasochłonny jest - pieczenie bezy. To warty tego. ;)
Najlepiej robić późnym popołudniem by się wyrobić nim się człowiek zechce położyć spać.
Tort musi posiedzieć w zamrażalniku, najlepiej przez noc.
Noc minęła już, więc tort wyciągnięty i posmakowany!
Jest wyśmienity.
Idealny na letnie ( póki co wiosenne ) dni...
W wykonaniu łatwy.
Wystarczy z :
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczek soku z cytryny
- 2 łyżek mąki ziemniaczanej
- szczypty soli
Na arkuszach papieru do pieczenia, ułożonego na dużych blaszkach, odrysować talerz o średnicy 22 cm. Powinny być 4 blaty bezowe. Jeśli się nie zmieszczą dwa kółka na jednej blaszce to niech na jednej będzie jedno koło.
Wtedy składniki rozdzielić na połowę. Najpierw przygotować białka na dwie bezy. A po upieczeniu tych dwóch przygotować kolejne dwa z pozostałych składników. W środek kół nakładać ubite białka.
Piec w piekarniku w temp. 150 st. włączając termoobieg by piec dwie bezy na dwóch blaszkach na raz.
Piec 50 minut. Ostudzić, zostawiając w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Kiedy bezy są gotowe, należy zabrać się za sos truskawkowy.
Sos truskawkowy:
- truskawki ( użyłam coś koło 500 g. )
- pół szklanki cukru pudru
Wszystko razem blenderować.
No i krem do przekładania.
Krem to nic innego jak śmietanka 30 % i serek mascarpone oraz cukier puder.
Śmietankę ubić dodając cukier puder ( kto ile uważa za słuszne :) ) Kiedy śmietanka będzie ubita dodać serek i dokładnie wymieszać.
Blaszkę tortową wyłożyć folią aluminiową ( u mnie była ta do pieczenia , aluminiowa się skończyła. )
Włożyć pierwszą bezę.
Na nią wyłożyć trochę kremu śmietanowego, na to sos truskawkowy, kolejna beza, kolejny krem i sos. I zaś beza-krem-sos, i beza i krem! :)
Zakryć tort folią i umieścić na noc w zamrażalniku.
przepysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńProszę wysłać na mój adres taki torcik! MNIAM! :)
OdpowiedzUsuńFiol-lil:)
Jest pyszny. ;) Kawałek już leci ;D
OdpowiedzUsuń