wtorek, 2 kwietnia 2013

80. Sernik rosa

Owy sernik został przygotowany w thermomix. Jest to urządzenie, które zdecydowanie ułatwia życie w kuchni!! Przepis pochodzi z książki RADOŚĆ GOTOWANIA i został tak zmodyfikowany, aby osoby, które nie posiadają takiego urządzenia mogły bez problemu upiec ten sernik bez niego. ;)

Na wierzchu miały wyjść kropelki porannej rosy- stąd nazwa.

SKŁADNIKI
ciasto:
30g cukru
1 jajko
1 żółtko
125 g pokrojonej margaryny na kawałki
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
1000g twarogu pokrojonego na kawałki
5 żółtek
250 g cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
puszka brzoskwiń
650g mleka
120g oleju

piana białkowa:
5 białek
100g cukru pudru

 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
2. Do naczynia miksującego ( w moim przypadku do thermomix) wsypać 100g cukru, zemleć na puder. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić. Rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, wyłożyć nim dno wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach ok 40 x 24x 6 cm.
4. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, cukier, budyń, wlać mleko i olej, zmiksować. Powstałą masę wylać na ciasto.
5. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 50min.
6. Wyjąć z puszki brzoskiwnie. Pokroić.
7. Do naczynia wlać białka. Dodać szczyptę soli. Ubić i dodawać stopniowo przygotowany wcześniej cukier puder( patrz punkt 1 )
8. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć brzoskwinie, potem pianę i piec kolejne 10 minut w temp. 180 stopni. Odstawić do wystygnięcia na ok.2 godziny.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...