piątek, 26 kwietnia 2013

95. Sernik z truskawkami - idealny.

Leżąc pod kocem myślę sobie już o lecie... 
Jak to będzie fajnie kiedy nie będzie się łapało kataru od dzieci, które ten mają od innych dzieci... 
I tak sobie myślę o jakimś smakołyku. 
Ale na myśleniu tu się skończy bo przez katar nie mam smaku, a co to za frajda jeść pyszności i nie mieć smaku. Chyba, że będzie to coś ostrego... ;)

Sernik raczej ostry nie jest, wręcz przeciwnie, jest bardzo delikatny, aksamitny... 

Robiłam go na swoje urodziny, był czerwiec... truskawki pachniały truskawkami...! Bez dodawania cukru były słodkie..

Poleciła mi go koleżanka. Wzór jest  tutaj.

  1. Wszystkie składniki na serniki ocieplić do temperatury pokojowej - to bardzo ważne, masa serowa będzie stabilnie się piekła, nie będzie się podnosić i sernik nie popęka!
  2. Ser i jajka miksujemy na małych-średnich obrotach i krótko, tylko do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać masy.
  3. Sernik początkowo pieczemy w temperaturze 175 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni.
  4. Sernik po ostudzeniu należy wstawić na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego do serników ( sprzedawany w wiaderku )

 1.5 szklanki drobnego cukru 

3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej 

jajek

 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % 

 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią


Wierzch:
250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%

3 łyżki drobnego cukru

Dodatki:

truskawki i/lub sos truskawkowy

Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm lub trochę większa, maksymalnie 23 cm - 24 cm,

wysmarowana masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia, wypuszczonym na zewnątrz tortownicy.

Boki posmarować masłem.

To do dzieła!
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
  • Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
  • Dodać śmietankę kremową, cukier waniliowy i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
  • Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minutnastępnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godzinydo czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
  • Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
  • Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z owocami lub sosem owocowym.


Ale miałam długie włosy... ;(

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...