Któż z nas ich nie lubi?
Podobno najlepsze jest to co domowe, zdrowe, wiadomo,że bez konserwantów.
Ale jak zrobić gofry by były takie jak z budki nad morzem?
Wypróbowałam już naprawdę masę przepisów na gofry.
Ale wczoraj natrafiłam na taki który dokładnie odzwierciedla to jak wyglądają i smakują te gofry znad morza.
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier wedle uznania
- 6 łyżek oleju
Żółtka oddzielić od białek, zmiksować je z mlekiem, mąką, olejem, proszkiem do pieczenie, odrobiną soli i cukru.
Następnie ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Gofrownicę dobrze nagrzać. Nakładać ciasto. Piec 3 minuty.
Moje były z bitą śmietaną i truskawkami. ;)
A mąż mój wymazał mi jeszcze goferka marmoladą.
smak to poezja, dokladnie jak z budki znad morza, tylko u mnie wyszły gumaki......
OdpowiedzUsuńświetne ! Lecz pierwsze 2 nie odkleiły się i musiałem wywalić :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Wyszło idealne1 ŁADNIE SIĘ ODKLEIŁY DAJCIE TROSZE WIĘCEJ OLEJU TO SIĘ ŁADNIE ODKLEJĄ.\
OdpowiedzUsuń