poniedziałek, 27 maja 2013

120. Miód z mniszka lekarskiego

Mawia się, że pieniądze leżą na ulicy. 
(Ostatnio dużo przysłów i powiedzeń wplatam w me dialogi.. ;) )

Zebrany mlecz nie służył jednak do celów zarobkowych, lecz bardziej zdrowotnych.

Tak, więc któregoś razu mama Ewa wybrała się na pole, z dala od spalin i innych zanieczyszczeń i zebrała duuużo mleczyku.

Sid z Epoki Lodowcowej byłby przeszczęśliwy. ;)

Co do 300 kwiatów  mlecza jeszcze dodać trzeba? 

1 kg cukru
sok z cytryny

I przygotowanie..

Mlecz przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy 10 minut, a następnie odcedzamy kwiaty. Dodajemy cukier oraz sok z cytryny i nadal gotujemy około 30 minut. Nasz miodek musi trochę odparować.

Miód nalewamy do słoiczków i odstawiamy aby wystygły.



Co daje nam miód z mniszka?

*poprawia odporność

*dobry na ból gardła

*obniża poziom cholesterolu

*pomaga w leczeniu miażdżycy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...