Jak widać na naszym blogu pojawiają się nie tylko przepisy, ale też informacje dotyczące żywienia naszych dzieci.
Dlaczego nie miałybyśmy o nich wspominać, skoro mamy je na co dzień? Ja w pracy, a Olie w domu. ;)
Po raz pierwszy kaszkę można podać w 5 miesiącu życia dziecka.
Na sam początek kaszka bez dodatków smakowych. Bezmleczna kaczka ryżowa to dobry wybór.
Niemowlętom podaje się kaszki na początku , które nie zawierają glutenu i białka roślinnego.
Kasza kukurydziana jest delikatna i nie zawiera ona glutenu, ale za to ma dużo białka, błonnik oraz składniki mineralne.
Kasza jęczmienna zawiera witaminy z grupy B,PP, a także błonnik. Występuje w niej gluten.
Kasza manna jest bogata w magnez, jest w niej gluten.
Kasza gryczana- magnez,wapń, żelazo. Jest dobrym źródłem błonnika.
Ryż jest lekko strawny i bogaty w magnez
Kaszka może być gęsta jak krem lub półpłynna.
Podajemy łyżeczką lub w butelce. Początkowo jedna dziennie wystarczy.
Jeśli dziecko jest alergikiem używamy produktów jednoskładnikowych.
A oto kilka propozycji :
1.Bobo Vita "Pyszne Śniadanko" Mleczna owsianka - kaszka wielozbożowa
2. Zdrowy brzuszek - "5 zbóż z lipą"
3.HUMANA „Kaszka z bananami i prebiotykiem”
4. SINLAC Produkt zbożowy bezglutenowy
5. Nestle -Kaszka ryżowa z brzoskwiniami
6.Bebilon Delikatna Wanilia - ma delikatny smak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz